uusi paradigma

EDESSÄ OLEVIEN ILMASTOTUHOJEN VALOSSA TARVITSEMME PARADIGMAN MUUTOKSEN KOHTI KOKONAISVALTAISEMPAA ILMASTONMUUTOKSEN HILLINTÄSTRATEGIAA, ILMASTONKORJAUSTA, JOSSA HUOMIOIDAAN PÄÄSTÖVÄHENNYSTEN JA HIILENSIDONNAN RINNALLA ILMASTOINTERVENTIOT. ILMASTOINTERVENTIOILLA TARKOITETAAN PÄÄSTÖVÄHENNYSTEN LISÄKSI JA TUEKSI SUUNNITELTUJA TEKNISIÄ TOIMENPITEITÄ, JOILLA PYRITÄÄN TORJUMAAN SELLAISIA ILMASTON KUUMENTAMISEN VAIKUTUKSIA, JOITA YKSIN PÄÄSTÖVÄHENNYKSILLÄ EI VOI ENÄÄ ESTÄÄ.

Ilmastointerventiot voi jakaa kolmeen pääkategoriaan:

auringon säteilyn hillintä

〰️

kohdennetut interventiot

〰️

hiilenpoisto

〰️

auringon säteilyn hillintä 〰️ kohdennetut interventiot 〰️ hiilenpoisto 〰️

ILMASTOINTERVENTIOITA JA NIIDEN SÄÄNTELYÄ TULEE KEHITTÄÄ VÄLITTÖMÄSTI, MIKÄLI JOIDENKIN KATASTROFAALISTEN MUUTOSTEN KÄYNNISTYMINEN ILMASTOSYSTEEMISSÄ HALUTTAISIIN ESTÄÄ.

Tuoreen maapallon keikahduspisteitä koskevan meta-analyysin mukaan 1,5 asteen keskilämpötilan nousu merkitsee todennäköisesti useiden maapallon systeemien, kuten Grönlannin ja Länsi-Antarktiksen mannerjäätiköiden, ajautumista peruuttamattoman hajoamisen tilaan. Samalla on kiistatonta, että maapallon keskilämpötilan nousua on mahdotonta pysäyttää alle 1,5 asteeseen ilman ilmastointerventioita. 

Ennen kuin hyväksymme suoraan yhä tuhoisampia ilmaston kuumentamisen seurauksia, kuten useiden saarivaltioiden hukkumisen tai arktisesta merijäästä riippuvien elinkeinojen menettämisen, meidän on tutkittava kaikki mahdolliset keinot, joilla niitä voisi vielä estää. 

Tutkimusta tarvitaan lisää, jotta voidaan tehdä riittävää riskianalyysia erityisesti auringon säteilyn heijastamiseen liittyvien ekologisten ja yhteiskunnallisten riskien ja epävarmuuksien sekä ilman interventioita ennakoitujen ilmastovaikutusten välillä.

AURINGON SÄTEILYN HILLINNÄN (SOLAR RADIATION MANAGEMENT, SRM) TAVOITTEENA ON HEIJASTAA ENEMMÄN  AURINGON SÄTEILYÄ  TAKAISIN AVARUUTEEN  PARANTAMALLA MAAPALLON HEIJASTAVUUTTA. NÄIN ON MAHDOLLISTA LASKEA  MAAPALLON KESKILÄMPÖTILAA TAI HIDASTAA MAAPALLON KUUMENEMISTA, KUN  AIEMPAA PIENEMPI OSA AURINGON SÄTEILYSTÄ PÄÄSEE MUUTTUMAAN MAAPALLOLLA  LÄMPÖENERGIAKSI.

Auringon  säteilyn hillintää kritisoidaan usein siitä, ettei se suoraan vähennä  päästöjä, tai  poista kasvihuonekaasuja  ilmakehästä. Auringon säteilyn hillintä voi kuitenkin olla välttämätöntä, mikäli  napa-alueiden lumi- ja jääpeitteet haluttaisiin säilyttää. 

Päästöjen  vähentäminen ja hiilensidonta ovat suhteellisen hidasvaikutteisia  toimenpiteitä maapallon lämpötilojen nousun pysäyttämisen kannalta. Auringon  säteilyn hillintää voitaisiin esimerkiksi hyödyntää strategiana pysäyttää vaarallinen  kuumeneminen siksi aikaa, että päästöt saadaan alas ja ylimääräisiä  kasvihuonekaasuja saadaan poistettua ilmakehästä.

auringon säteilyn hillintä

〰️

auringon säteilyn hillintä 〰️

kohdennetut interventiot

〰️

kohdennetut interventiot 〰️

KOHDENNETUT INTERVENTIOT VIITTAAVAT YKSITTÄISTEN MAAPALLON ELEMENTTIEN TUKEMISEEN JA SUOJAAMISEEN, MILLÄ OLISI MAAILMANLAAJUISIA VAIKUTUKSIA. ERILAISIA KOHDENNETTUJA INTERVENTIOITA TUTKITAAN MUUN MUASSA JÄÄTIKÖIDEN VAKAUTTAMISEKSI. ESIMERKIKSI LAPIN YLIOPISTON ARKTISESSA KESKUKSESSA KEHITETÄÄN TEKNIIKKAA, JOLLA ESTETÄÄN LÄMPIMIEN MERIVIRTOJEN PÄÄSYÄ MANNERJÄÄTIKÖIDEN POHJAUTUMISVYÖHYKKEELLE.

hiilenpoisto

〰️

hiilenpoisto 〰️

Teknisellä hiilenpoistolla ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta alennetaan joko täysin koneellisesti tai voimistamalla luonnon hiiltä sitovia prosesseja. Koneellista hiilenpoistoa kutsutaan myös suoraksi hiilenkaappaukseksi. Esimerkkejä luonnon prosesseja hyödyntävistä hiilenpoistotekniikoista ovat jälleenmetsittäminen, rakkolevän viljely ja merten kokonaisbiomassan palauttaminen korkeammalle tasolle ruokkimalla kasviplanktonin kasvua. 

Monia hiilenpoiston tekniikoita tutkitaan ja kehitetään ympäri maailmaa. Tutkimusta tulee lisätä kiireellisesti, jotta voidaan tehdä informoitua analyysia eri tekniikoiden riskeistä, hyödyistä, kustannustehokkuudesta ja soveltuvuudesta niiden käyttötarkoituksiin.

Arktinen  alue, johon Suomikin osaltaan lukeutuu, on ilmastonmuutoksen keskiössä.  Ilmastonkorjaus on välttämätöntä kriittisten ilmaston elementtien,  kuten napa-alueiden jäämassojen, suojaamisen kannalta. Arktisen alue lämpenee parhaillaan jopa neljä kertaa nopeammin kuin muu maailma, mikä  häiritsee maailmanlaajuisia ilmasto- ja  sääkaavoja aiheuttaen muun muassa äärimmäisiä kuivuuskausia, tulvia  ja helleaaltoja sekä muutoksia ilmastoa säätelevissä merivirroissa.

Grönlannin mannerjään sulaminen kiihtyy ja sen keikahdupisteen on arvioitu ylittyvän 1,5 asteen keskilämpötilan nousun kohdalla. Tämä tarkoittaa, että mannerjää saattaa olla peruuttamattoman romahduksen tiellä jo nykyisissä lämpötiloissa, mikä nostaisi merenpintaa pitkällä aikavälillä noin seitsemän metriä.

Myös  arktinen merijää on sulamassa pois. Jopa 75% merijään loppukesällä  mitattavasta tilavuudesta on hävinnyt viimeisen 40 vuoden aikana.  Ennusteiden mukaan kesämerijää voi hävitä ensimmäisen kerran kokonaan jo  seuraavan vuosikymmenen sisällä. Huolimatta päästökehityksestä, kesämerijään katoaminen on jo väistämätöntä. 

 

Merijään  katoamisen seuraukset ovat mittavat. Keskeisin asia on vaalean  heijastavan jääpeitteen katoaminen, mikä entisestään kiihdyttää  maapallon ja arktisen alueen lämpenemistä.

Arktinen  lämpeneminen voi laukaista keikahduspisteiden dominoketjuja muidenkin  maapallon elementtien välillä häiriten esimerkiksi Atlantin merivirtoja  ja kiihdyttäen näin esimerkiksi Amazonin sademetsän hajoamista.  Ikiroudan sulaessa ilmakehään vapautuu lisää hiilidioksidia ja metaania.  Pohjoisen pallonpuoliskon säävaihteluja säätelevä ilmakehän  suihkuvirtaus heikkenee napa-alueen ja päiväntasaajan lämpötilaerojen  kaventuessa. Tämä aiheuttaa äärisäitä, vaikeuttaa ruoantuotantoa ja  hajottaa infrastruktuureja.

Arktisen  alueen kuumentamisella on myös muita seurauksia. Se on esimerkiksi  muodostanut huomattavan uhan arktisen alueen alkuperäiskansojen  elämäntavoille, kun perinteisten elinkeinojen harjoittaminen vaikeutuu  ja jään poistumisesta seuraava rannikkoeroosio tekee asuinseuduista  elinkelvottomia. Monivuotisen merijääpeitteen alta Jäämerellä avautuu  myös uusia laivareittejä, mikä saa yhä useammat tahot kiinnostumaan  hyödyntämään aluetta esimerkiksi sotilaallisesti. Merijään väheneminen avaa myös  enemmän Jäämerta öljynporaamiselle, mikä tietysti edelleen kiihdyttäisi ilmaston  lämpenemistä.

Päästöt pitää ajaa alas, mutta se ei enää yksin riitä pelastamaan meitä arktiselta ilmastokatastrofilta. Epäonnistuneiden päästövähennysten aikakaudella ajattelu, jonka mukaan luonto kyllä korjaa itsensä, ei johda ihmisille ja muille lajeille turvalliseen ilmastoon. Sen sijaan pitää kysyä, voiko ilmastoa korjata. Voimmeko muuttaa arktisten ilmastojärjestelmien muutoksen suunnan interventioiden avulla.

ilmastonkorjaus &
arktinen alue